Skyr - trocha iný jogurt

Keď sme prišli prvýkrát na Island na dovolenku, hneď ma tento produkt zaujal. Reklamy na skyr boli všade a ukazovali ľudí v rôznych situáciách, ako držia v ruke pekný, farebný téglik, na lyžičke hustý jogurt a v tvári výraz, že áno, toto je presne to, čo som teraz potreboval. A v obchodoch nás lákali desiatky téglikov rôznych farieb a príchutí, chceli sme vyskúšať všetky. Je to rýchle jedlo na desiatu, či olovrant alebo fajn dezert. A čo to teda je?


Skyr je hustotou podobný gréckemu jogurtu a chutí asi ako jogurt zmiešaný s jemným tvarohom, s takou sladkastou dochuťou, nedá sa to veľmi dobre popísať. V mliekarenskej terminológii to vraj vlastne ani nie je jogurt, ale druh syra. Je príjemne kyslastý, ale nie až tak ako jogurt. Má vysoký obsah proteínov (12 - 16 %) a je prirodzene nízkotučný (hlavne biely, neochutený), keďže sa vyrába z odstredeného mlieka. Z tohto dôvodu je považovaný za "super jedlo". Ide o tradičný islandský produkt, ktorý si vyrábali už Vikingovia, história siaha 1100 rokov do minulosti a spomína sa aj v starých islandských ságach. Vyrába sa tak, že mlieko sa ohreje, pridá sa živá kultúra z predošlej várky a odstráni sa srvátka.
V tunajších obchodoch je na výber niekoľko značiek a príchutí, ktoré sú ovocné (jahoda, čučoriedka, banán, jablko a hruška, marhuľa, kokos) alebo dezertoidné (jahodový cheesecake - môj obľúbený, creme brulee, vanilka, čokoláda). Väčšina príchutí je dosť presladená, ja ho už ani veľmi nejem, obľúbila som si skôr skyrové nápoje, ktoré by mohli byť aj vo viacerých príchutiach. Okrem bežného skyru má tuším už každá značka aj bezlaktózový variant, často až doma zistím, že som kúpila lactose-free produkt, keď si v obchode nedám pozor, nie sú od seba vizuálne veľmi oddelené.
Takmer každý druh skyru má pod viečkom skladaciu plastovú lyžičku, takže je to fajn jedlo na výlety, do auta, či do školy.
Pár mesiacov je v obchodoch aj novinka - skyr "v kapsičke" na cucanie, čo je výborné pre nášho školáka na desiatu, stačí vybrať z chladničky a hodiť do tašky :-)


Tradične sa biely skyr konzumoval so smotanou, posypaný cukrom, ovocím alebo zmiešaný s mliekom. V súčasnosti je často súčasťou dezertov v reštauráciách, podáva sa s ovocím, zmrazený alebo ako základ zmrzlín, prípadne sa z neho vyrobí torta na spôsob cheesecake. Asi najznámejšia značka Ísey skyr momentálne pri niektorých supermarketoch otvára Skyr bar, kde ponúkajú rôzne ovocno-skyrové kokteily, misky a zmrzliny.
V západnej časti ostrova si na mliečnej farme Erpsstaðir môžete pozrieť, ako sa skyr vyrába. V tunajšom obchodíku ponúkajú čerstvý skyr, skyrovú zmrzlinu a sladkosť, ktorú vraj nenájdete nikde inde na svete - skyrovú čokoládu.

Skyry už dostať kúpiť aj na Slovensku, ale ak prídete niekedy na Island, treba ho tu určite vyskúšať!

Čo to stojí:
- biely skyr: 130 - 150 ISK
- ovocný skyr: 200 - 250 ISK
- veľký ovocný skyr (500 g): okolo 400 ISK
- skyr drink: okolo 200 ISK
- skyr na cucanie: 180 - 200 ISK

* 100 ISK je približne 0,72 € (feb. 2020) 



Skyry nás sprevádzali aj na našich potulkách ostrovom pred pár rokmi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára