Vianoce na Islande 2: Chute a vône (aj pachy)

Okrem množstva svetiel a veľkolepej výzdoby sú aj na Islande Vianoce hlavne o jedle, ako asi všade. A tak ako všade, aj tu sú na stole jedlá, ktoré sú tradičné a dotvárajú každoročnú rutinu Vianoc. Nad niektorými asi našinec začudovane pokrúti hlavou, tak ako by hlavou pokrútil Islanďan možno nad našimi bobaľkami alebo kapustnicou.

Všetko sa začína 23. decembra, na deň zvaný Þorláksmessa, keď sa slávi sviatok svätého Þorláka (v prepise je to Thorlák), biskupa a spisovateľa, ktorý žil v 12. storočí a v roku 1984 ho pápež vymenoval za patróna Islandu. Zomrel 23.12.1193, preto je tento deň venovaný jeho pamiatke. Nuž, nie som si istá, či by bol rád, že sa jeho deň oslavuje výživným smradom. V tento deň je totiž tradíciou dať si fermentovanú raju a vraj je to pochúťka ako žiadna iná, lebo pripomína rybu v neskoršom štádiu hniloby. Neviem, neochutnala som (zatiaľ), ale je pravda, že keď sme sa boli v predvečer Vianoc prejsť po meste, rybacinu bolo cítiť všade. Najskôr preto, že si ľudia nechcú zasmradiť domy a byty a chodia na túto tradičnú pochúťku radšej do reštaurácií. Raje vylučujú cez kožu kyselinu močovú, čo pomáha kvasiť a konzervovať rybu, no spôsobuje aj štipľavý zápach amoniaku, ktorý sa drží všade, v oblečení, vo vlasoch. V reštauráciách nechávajú raju kvasiť v uzavretej nádobe niekoľko týždňov a pred podávaním ju sparia alebo uvaria. K rybe sa väčšinou podávajú varené zemiaky a ražný chlieb s maslom. V posledných rokoch popularita tohto jedla upadá, podľa prieskumov sa "voňavú" raju tieto Vianoce chystalo jesť len asi 30 % Islanďanov. 

Voňavučká raja (obrázok vľavo: autorka, fotka vpravo: icelandmag.is).

A prichádza Štedrý deň, ktorý je tu, tak ako u nás, tým hlavným dňom Vianoc. Nepreskúmala som všetky zvyky a tradície do detailov, ani som všetky jedlá ešte nevyskúšala, takže tu je iba taká ochutnávka toho, čo sa dá nájsť na vianočných stoloch Islanďanov a vlastne aj pred Vianocami. Už pár dní pred sviatkami sa dajú v obchodoch kúpiť sety vyskladané z tradičných vianočných pochúťok, firmy aj školy si organizujú predvianočné posedenia, kde sa tieto jedlá podávajú. Hlavným jedlom dňa je večera a kým u nás sa začíta tradične po západe slnka, tu sa začína večerať o šiestej, čo je taký všeobecne dohodnutý čas, keďže tu na Štedrý deň Slnko zapadá o pol štvrtej, a to je na večeru trochu skoro.

Takže kostolné zvony odbijú šesť a začína sa hodovať. Vianočný stôl pripomína skôr náš veľkonočný, pretože mu kraľuje šunka s rôznymi prílohami. Jeden zo supermarketov každý rok inzeruje vianočnú ponuku, kde rozpisujú, čo všetko treba nakúpiť pre tradičnú osemčlennú rodinu. Na osobu to v roku 2020 vyšlo 2 650 islandských korún, čo je asi 17 € a okrem šunky obsahuje napríklad slede, plátok marinovaného lososa, údené kačacie prsia, paštétu, ražný chlieb, šalát, cibuľový džem a rôzne omáčky.

Na islandskom stole teda nájdeme aj toto:

Hamborgarhryggur - glazovaná bravčová šunka, podáva sa so smotanovou omáčkou, varenými zemiakmi alebo pocukrovanými sladkými zemiakmi.

Zeleninové prílohy - obľúbené sú hlavne sterilizované: hrášok, kukurica, uhorky. A potom červená kapusta - buď nakladaná alebo doma dusená. Podľa receptu, čo som našla pri kapuste v supermarkete, sa do nej pridáva sirup z čiernych ríbezlí, ktorý bol vystavený rovno pri kapuste. Kúpila som si ho, je výborný do vody, možno ho vyskúšam aj do tej kapusty, môže to byť dobré.

Omáčky - Islanďania milujú omáčky, takže nesmie chýbať šťava z mäsa, smotanová omáčka, rôzne hotové omáčky z obchodov (cesnaková, cibuľová, s čiernym korením, kokteilová, z červeného vína) a tradičná hnedá omáčka z prášku.

Hangikjöt, doslova je to zavesené mäso a ide o jahňaciu (niekedy aj baraniu či konskú) šunku, ktorá sa je teplá alebo studená, obvykle s varenými zemiakmi zaliatymi bešamelovou omáčkou.

Laufabrauð, čiže lístkový chlieb, tradičné vianočné pečivo. Sú to chrumkavé placky z chlebového cesta, ktoré sa natenučko vyvaľkajú, ozdobne narežú (motívy sú rastlinné, preto lístkový) a vypražia. Predáva sa v supermarkete, ale sú aj machri, ktorí si ho vyrábajú doma. Je naozaj chutný, nielen ako príloha k jedlu, ale aj len tak na chrumkanie, k vínu.

Vianočný laufabrauð (číta sa približne ako lojvabrojd).

Vianočný stôl v rodine Islanďana Volura, ktorému ďakujem za dovolenie použiť svoje fotky (https://www.yourfriendinreykjavik.com/).

Vianočné pitie - mix dvoch (skoro) nealkoholických bublinkových nápojov je tradičný vianočný nápoj. Skladá sa zo sladového nápoja Malt a z malinovky Appelsín, čo je pomarančová limonáda, na Islande taká kultová, ako u nás kofola. Dokopy to chutí ako ovocné pivo, radler, a o tom, v akom pomere sa má namiešať, sa vedú vášnivé diskusie. Asi ako u nás, koľko cibule a kyslých uhoriek má ísť do zemiakového šalátu. Ale v obchodoch sa dá kúpiť už namiešaný vo fľaškách aj v plechovkách. Na Vianoce ho pijú aj deti, považuje sa za nealkoholický, aj keď Malt obsahuje 1 % alkoholu. Okrem toho na Vianoce prichádza do obchodov vianočné pivo, ktoré je také tradičné ako u nás varené víno. A pre drsňáckych fajnšmekrov je tu pálenka Brennivín, vyrobená z kvasenej zemiakovej kaše a dochutená rascou, prezývaná aj Čierna smrť😋.

Ryžová kaša alebo risalamande (dánsky názov odvodený z francúzštiny) - kaša uvarená z ryže a mlieka, v ktorej je schovaná jedna celá mandľa a kto ju nájde vo svojej porcii, vyhrá nejaký darček. Väčšinou sa posýpa škoricou a cukrom, ale vianočná býva s višňovou polevou. V obchodoch sú pred Vianocami regály, kde sú vedľa seba balenia ryže určenej na varenie kaše a poháre s touto polevou. Vyskúšala som to a je to výborné, recept je na konci článku.

Jólaterta - vianočný koláč - najznámejší, od tunajšej veľkej pekárne, prichádza na trh na konci októbra a existuje v štyroch variantoch - hnedé cesto s maslovým krémom alebo s krémom a malinovým džemom a svetlé cesto s rebarborovým džemom alebo so slivkovým džemom, ktorý má ale ďaleko od nášho lekváru, je veľmi sladký a redší. Cesto je tuhšie, vo verzii hnedé cesto a krém pripomína naše medové rezy. Okrem toho sú všade haldy zázvorových keksíkov, perníčkov a cookies, v obchodoch, a aj v tom žlto-modrom nábytkovom, sa dajú kúpiť hotové cestá, ktoré stačí nakrájať, šmariť na plech a o 10 minút môžeme ohurovať návštevu.

Ako som spomínala v prvej časti, Vianoce sa oficiálne končia 6. januára, kedy z mesta odchádza posledný vianočný "santa". Večer je taký menší Silvester, pretože na rozlúčku s Vianocami majú ľudia dovolené vybúchať ohňostroje, na ktoré zabudli poslednú noc v roku. Tým, čo zabudli zabudnúť, pomôžu obchodníci, ktorí ešte na tento jeden deň otvoria svoje stánky s pyrotechnikou a tak môžu ďalšie peniaze vyletieť do luftu. Nám sa stačí posadiť k oknu a máme ohňostroje zadarmo :-)

Ohňostroj pozorovaný z detskej izby a vpravo to, čo ostáva na uliciach po pyrotechnických orgiách.

A tu je sľúbený recept na vianočnú ryžovú kašu alebo risalamande:

Pohár (asi 2,25 dl) krátkozrnnej ryže zalejeme v hrnci 1 dl vody a necháme bublať 2-3 minúty. Potom prilejeme liter mlieka a za stáleho miešania privedieme k varu. Pridáme vanilkový cukor alebo dreň vyškrabkanú z vanilkového struku zmiešanú s 2 PL cukru. Na nízkej teplote varíme pod pokrievkou domäkka, asi 30 minút, treba občas zamiešať, aby ryža neprihorela. Teraz je hotová obyčajná mliečna ryža, ktorá sa môže poliať maslom a posypať škoricovým cukrom, je sa teplá alebo vychladnutá. Na vianočný variant si vyšľaháme jednu šľahačkovú smotanu s cukrom podľa chuti a vmiešame do kaše. Pridáme hrsť nasekaných a vopred trochu prevarených mandlí. Zamiešame jednu celú mandľu (olúpanú) a rozdelíme do misiek. Každú porciu prelejeme horúcou višňovou omáčkou, ktorá sa dá vyrobiť z višňového kompótu, ktorý počas zohrievania zahustíme škrobom.

Obyčajná a vianočná ryžová kaša.
 Dobrú chuť :-)

Viac o islandských Vianociach, a nielen o nich, sa dozviete na webe www.yourfriendinreykjavik.com alebo na facebookovej stránke Your friend in Reykjavík, kde sú veľmi zaujímavé online vstupy z mesta, múzeí, prírody, a to všetko v angličtine :-). Veľmi dobrá bola napríklad prechádzka vianočným Reykjavíkom s množstvom informácií alebo video so silvestrovskými ohňostrojmi.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára