Čo dnes variť??? alebo Jednoduché jedlá do karantény

"Čo ste mali na obed?" Deti by to určite zaradili medzi Top 5 najotravnejších rodičovských otázok, hneď za "Ako bolo v škole?" A vracajú nám to odpoveďou na našu zúfalú otázku "Čo dnes uvariť na obed?" - "Neviem". Niektorí jedinci (vyskytujú sa aj v mojej rodine) majú pripravenú pohotovú odpoveď: "Niečo dobré". Niekedy už fakt neviem, čo variť, občas sa mi zdá, že varím dookola to isté a aj keď ma varenie baví, to vymýšľanie a plánovanie je otravné. A tak som si začala zapisovať, čo mojej rodine chutilo a po inšpiráciu si chodím do toho zoznamu. Teraz ho ponúkam všetkým, čo nevedia, čo zas zajtra navariť.


Nie je to žiadna vysoká kuchyňa. Ide o jedlá jednoduché buď surovinami, časom prípravy alebo postupom. Ja sa občas rada vyhrám aj s komplikovaným jedlom, ale väčšinou som lenivá a tak uprednostňujem obed typu: nakrájať a hodiť do hrnca alebo vymiešať a dať do rúry alebo kým sa toto uvarí, pripravím si toto a potom to spojím. Z tohto pohľadu sú pre mňa jednoduchým jedlom aj lasagne, najprácnejšie je to vrstvenie do pekáča.

Pár poznámok:
1. až na výnimky neuvádzam žiadne množstvá ani presné postupy, nie sú to recepty, len inšpirácie
2. pre lepšie plánovanie sú hlavné suroviny zvýraznené, aby sa ľahko hľadalo, čo uvariť, ak napríklad ostalo pol pohára smotany alebo tvrdý chlieb
3. múka - nerozlišujem druhy, všade v týchto jedlách používam rovnakú (na Islande som si našla jednu univerzálnu, s ktorou mi vyjde všetko, je asi polohrubá, pšeničná, tu na nej majú popis "na chlieb a pizzu")
4. používam bujóny - ako som písala, toto nie je profi varenie, takže som sa znížila k tomuto polotovaru (vyberám si kvalitnejšie, bez umelín), kto si ale mrazí zvyšky vývaru, použije vývar, samozrejme 
5. snažím sa využívať zbytky, lebo aj keď varím pre 3-4, stane sa mi, že ostane hrnček uvarenej ryže, trochu mletého mäsa alebo pol balenia smotany, ktorej sa blíži koniec spotreby
 

Tu je pár tipov ako využiť, čo ostalo (každý by našiel určite ešte 10 ďalších):
--plátkový syr - dá sa použiť ako strúhaný, stačí ho preložiť na polovicu, zrolovať a strúhať alebo ho nakrájať na drobné kocky
--kyslá smotana - časť použijem na zálievku do zapekaných zemiakov, druhú časť o dva dni do prívarku
--mleté mäso - tretina do omáčky na cestoviny, tretina na fašírky, tretina na pastiersky koláč
--zvyšok chleba alebo pečivo, ktoré už nikto nechce, lebo je tvrdé - rozkrájať na kocky a nasucho upražiť (krutóny) alebo nechať voľne na tanieriku úplne preschnúť a nastrúhať/pomlieť na strúhanku
--uvarená ryža - do placiek, do fašírok, na mliečnu ryžovú kašu, do polievky namiesto cestovín 
--párky, klobása - do falošnej gulášovky, do leča, do základu na praženicu
--zbytok vína - biele: do zeleninovej, cibuľovej, pórovej polievky, do tuniakovej omáčky; červené: do omáčok z mlätého mäsa, do paradajkovej omáčky, pod pečené mäso
--zbytok piva - do falošnej gulášovky, do gulášu, do mäsovej omáčky
Srandujem, zbytky vína a piva neexistujú, to je len taká legenda. Jednoducho si k pobytu v kuchyni otvoríš víno a trochu z neho obetuješ do jedla.


Tu sú teda moje tipy, čo dnes variť (priebežne dopĺňam):

🍴 Cestoviny s tuniakom
- dať si variť cestoviny, medzitým do panvice olej z tuniakovej konzervy, pol cibule na kocky, opražiť, vyklopiť tuniaka, soľ, korenie, krátko opiecť
- pridať smotanu (sladkú, šľahačkovú, kyslú, podľa chuti) a kukuricu (mrazenú alebo z konzervy), provensalské korenie
- hotovo - vykydnúť na cestoviny v tanieri, posypať syrom
* ak sa zvýši tuniak, zmiešať ho s maslom, trochou horčice, cibuľkou nadrobno, kvapnúť citrón a máme nátierku na večeru

🍴 Zeleninová polievka s haluškami
- do hrnca maslo, pokrájanú cibuľu, do toho nastrúhať jednu-dve mrkvy, zaprášiť trochou múky (nemusí byť), pridať mrazenú zmes zeleniny, zaliať vodou, nesoliť
- do vriacej vody vhodiť 1-2 kocky zeleninového bujónu a zvyšky zeleniny (mrazené kukurice, hrášok, fazuľa z konzervy a pod.), prípadne zemiak na malé kocky, nakrájaný cesnak
- kým sa varí, vymiešať v miske jedno vajíčko s cca 5-6 PL krupice (ja dávam pol na pol s múkou, krupica je u nás nedostatkový tovar, šetrím ju na kašu) na hustú kašičku
- keď je zelenina mäkká, ochutnať, dosoliť, dokoreniť, pridať bylinky (sušené, mrazené, čerstvé) a zavariť halušky

🍴 Rýchle parené buchty
Knedľu (čerstvú z obchodu alebo zvyšnú z mrazničky), dať nahriať nad paru, rozkrájať na hrubšie plátky, vyrezať do každého dieru, dieru vyplniť lekvárom a ten vykrojený zvyšok - rozdelený na dve časti prilepiť z každej strany na lekvár. Poliať rozpusteným maslom a posypať podľa chuti cukrom, makom, grankom.

🍴 Palacinky - jedno cesto na 3 spôsoby (a štvrtý bonusový)
- klasické palacinkové cesto - vajíčka, múka, mlieko, štipka soli - upiecť 2 palacinky a dať nabok. Potom upiecť po dve palacinky na každého hladoša, odložiť nabok. Do zvyšku pridať trochu cukru a upiecť zvyšné palacinky.
-1- sladké palacinky budú na dnešný obed
-2- prvé odložené palacinky nakrájať na slížiky a budú na dnes aj zajtra do polievky namiesto rezancov
-3- ostatné palacinky naplniť šunkou, syrom, zrolovať a zajtra na obed krátko opiecť na panvici zo všetkých strán (prípadne obaliť ako rezne), k tomu zeleninový šalát, kečup, uhorka
- bonus: ja si tie nesladké palacinky plním syrom (iba do stredu ho naložiť), zložím zo štyroch strán smerom do stredu a vzniknuté šatôčky opečiem na panvici z oboch strán. K tomu hubová omáčka (práškový polotovar so smotanou).

🍴 Placky zo zvyškov
- v miske zmiešať ten zvyšok mrazenej zeleniny, čo máš v sáčku tam vzadu v mrazničke (lebo na polievku je jej už málo a nemáš ju kde inde použiť), vajíčko, nadrobno cibuľu, pretlačený cesnak, uvarený a pretlačený zemiak, čerstvú zeleninu podľa chuti (zvyšok kukurice a fazule z konzervy, zvyšok papriky z raňajok, cuketu, brokolicu zo včera a pod.), soľ, korenie, bylinky, strúhanku 
- vyformovať ploché placky vo veľkosti lievancov a opražiť na oleji alebo upiecť v rúre
- k tomu šalát, zemiaky, dip zo zvyškov (smotana, jogurt, majonéza, horčica, kečup, bylinky...)

🍴 Krémová zeleninová polievka
- základ - cibuľa na oleji, prisypať zeleninu (mrazenú, čerstvú), napr. špenát, mrkvu, pór, brokolicu, dá sa využiť čokoľvek, čo inak deti odmietajú, pridať nakrájaný zemiak, zaliať vodou (tak, aby to ostalo husté), nechať prevrieť, pridať kocky bujónu (podľa množstva vody), uvariť domäkka
- rozmixovať ponorným mixérom, vrátiť na sporák, pridať pretlačený cesnak, priliať trochu alebo aj viac smotany (kto má ako rád), dochutiť
- k tomu krutóny: zvyšky chleba nakrájať, upražiť na suchej panvici a dávať deťom na prídel, inak si do polievky nasypú všetko

🍴 Šošovicový prívarok
- hnedú šošovicu namočiť na pol hodinu a dať ju do hrnca, pridať zemiaky na kocky, môže sa aj zvyšok mrkvy, zaliať vodou (tesne nad šošovicu a podľa potreby dolievať), pridať pretlačený cesnak + bobkový list, guľôčky korenia
- keď neodhadnem vodu, naberiem si z hrnca do misky riedku časť a je polievka pre jedného a zvyšok je potom pripravený na zahustenie: múku rozmiešať v smotane, vliať do vriacej zmesi, dochutiť octom, soľou, korením, majoránkou, bylinkami

🍴 Zemiaky na kyslo
- zemiaky nakrájať na menšie plátky a dať uvariť do skoromäkka + bobkový list + celé korenie + soľ, po uvarení nescediť úplne, nechať v nich trochu vody a časť si ešte odliať do pohára
- medzitým si rozmiešať kyslú smotanu s mliekom (cca 1:2)
-  do väčšieho hrnca rozohriať olej (alebo iný tuk), pridať múku (koľko PL oleja, toľko PL múky, približne), chvíľu opražiť, miešať a zaliať smotanou s mliekom, miešať, zhustne to, prisypať zemiaky aj s vodou + podľa potreby doriediť zemiakovou vodou a mliekom
- nechať prevrieť, dosoliť, dochutiť octom alebo citrónovou šťavou, vybrať bobkový list
k tomu: iba chlieb alebo aj: volské oko, vajíčko natvrdo, opečené zvyšky párkov, klobásky a pod. alebo👇

🍴 Fašírka zo zvyšného mletého mäsa
- zmiešať mleté mäso, soľ, korenie, zvyšky cibule nadrobno, pretlačený cesnak, majoránku alebo iné bylinky), vajíčko, strúhanku
- vyformovať minifašíročku, oťapkať ju v strúhanke, vypražiť v oleji a ochutnať
- podľa potreby vylepšiť fašírkovú zmes a upatlať zvyšné fašírky, pred položením na panvicu trochu stlačiť, aby neboli veľmi hrubé

🍴 Cesnačka na dva spôsoby a na dva dni
- v hrnci dať zovrieť vodu, pridať dve kocky bujónu (slepačí, zeleninový), zemiaky na kocky a veľa veľa pretlačeného cesnaku (min. 10 strúčikov), soľ nie (bujón je slaný) a variť do zmäknutia zemiakov
- dochutiť: teraz (ak treba) pridať soľ, korenie, bylinky, prípadne viac cesnaku
- podávať s krutónmi, syrom
na ďalší deň:
- vybrať z chladničky, ak bola silná, doliať trochu vody, nechať prevrieť a rozmixovať ponorným mixérom
- priliať smotanu podľa chuti (prípadne do nej rozmiešať trochu múky, ak nie je dosť hustá od zemiakov) a ešte sa môžu pretlačiť zo dva čerstvé strúčiky cesnaku a petržlenová vňať

🍴 Granadír
- zemiaky na drobné kocky, uvariť v osolenej vode, scediť
- cestoviny (fliačky alebo podobné ploché) uvariť v osolenej vode
- vo väčšom hrnci na oleji orestovať cibuľu, odstaviť a vmiešať mletú papriku (treba vedieť odhadnúť správne množstvo, tu neporadím, radšej menej na začiatku a potom pridať podľa farby zemiakov), vrátiť na oheň, vsypať zemiaky, premiešať, dochutiť, dosoliť a vmiešať cestoviny
- k tomu čerstvý zeleninový šalát, čalamáda, kyslá uhorka alebo nakladaná cvikla
 
🍴 Fazuľové placky
- zvyšná uvarená fazuľa (alebo šošovica), prípadne z konzervy - pomliaždiť vidličkou, pridať soľ, korenie, bylinky, vajíčko, strúhanku, varený zemiak, zvyšky zeleniny, cesnak
- vyformovať placky a upiecť v rúre na plechu, k tomu varené zemiaky alebo iba šalát

🍴 Mäsko s ryžou + rôzne omáčky
- rezne z kuracích (alebo morčacích) pŕs + soľ + korenie, opiecť na orestovanej cibuľke, podliať vodou (alebo vínom, vývarom, čo je poruke), keď sú hotové, vybrať nabok
- do výpeku nakombinovať a nahádzať zvyšky z chladničky a vyrobiť omáčku, napríklad:
     - worchester + víno + trochu múky
     - horčica + provensalské bylinky + smotana
     - karí + čili + koriander + zázvor + cesnak + smotana
     - citrón + smotana + kôpor (alebo iná vňať)
     - slivkový lekvár + víno + údená mletá paprika
     - smotana + cesnak + petržlenová vňať
     - hubové korenie + maslo + smotana
     - tavený syr + smotana
     - paradajkový pretlak + klinčeky + štipka škorice + čili
- k tomu ryža a šalát (pre obmenu do ryže vmiešať kukuricu alebo hrášok, bylinky, hrozienka a pod.)

🍴 Omáčka na cestoviny - mäsová
- olej, cibuľa nadrobno, nahrubo nastrúhaná mrkva, po minútke pridať mleté mäso, rozdrobiť vareškou na malé kúsky a upražiť dohneda, osoliť, zaliať paradajkovým pretlakom (alebo drvenými paradajkami alebo kečupom, čo máme doma), dochutiť - cesnak, bylinky, červené víno
- pridať zvyšky zeleniny (kukurica z konzervy, mrazený hrášok, fazuľa, brokolica a pod.)

🍴 Omáčka na cestoviny - paradajková
- ako mäsová, len bez mäsa 😃 a radšej s drvenými paradajkami, nie s pretlakom, aby z toho nebola polievka + bazalka (najlepšie čerstvá)

🍴 Omáčka na cestoviny - karí
- olej, cibuľa nadrobno, 2 PL karí korenia, rímska rasca a čierne horčicové semienka (ak máme), opražiť, keď začne voňať zaliať smotanou, miešať do zhustnutia, podľa potreby riediť smotanou, pridať 2-3 pretlačené strúčiky cesnaku a kukuricu z konzervy

🍴 Ryba na smotane 
- nakrájané zemiaky (na plátky) predvariť, vyšmariť na vymastený plech/do pekáča, soľ, korenie, bylinky, cibuľa na väčšie kúsky, neošúpané strúčiky cesnaku (zbaviť iba vrchného obalu), rasca - všetko podľa chuti
- na to capnúť kusy akejkoľvek ryby, podľa chuti korenie, bylinky, citrón
- preliať smotanou a upiecť

🍴Jednoduché šišky
- zohriať 2 dl mlieka a 80 ml smotany, nech je to teplé, nie horúce, rozbiť vajíčko a žĺtko z neho šupnúť do misky (bielko odložiť do praženice do chladničky alebo zmraziť v sáčku), misku položiť na teplý sporák, nech sa trochu ohreje
- 2 ČL sušeného droždia (zarovnané) + 1 ČL cukru + trochu z hrnčeka s teplými mliekami vymiešať, posypať múkou a nechať 15 minút na teplom mieste
- do misy vysypať 330 g múky, vyliať žĺtok, kvások, mlieko, pridať štipku soli a rúčkou varechy vymiešať nie úplne tuhé cesto, skôr také mäkké, netreba sa s tým dlho prplať, len kým sa to spojí
- misu zakryť utierkou a nechať 30 minút, potom trochu popichať prstom a nechať ešte 15 minút
- vyklopiť na pomúčenú dosku, trochu prevaľkať a ponaťahovať rukou, nech je hrúbka cca 1 cm, pohárikom povykrajovať kolieska a nechať ešte 15 minút zakryté utierkou
- v hrnci rozohriať olej, do šišiek urobiť prstom priehlbinku a ňou dolu vložiť do poriadne horúceho oleja (prihodiť 2 kolieska mrkvy a priebežne vyberať spálené a dopĺňať čerstvé - olej sa nespáli a nesmrdí celý byt), vypražiť jednu stranu dozlata, otočiť a vyberať na obrúsok
- čo sa nespotrebuje, opražiť len tak zľahka, kým sa nafúknu, potom povyberať a po vychladnutí sa môžu zmraziť; potom pred použitím vypražiť a budú ako čerstvé

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára