Lýsi - dobre sa namazať

Po dobručkom skyre si ako druhý v poradí vyberám produkt, ktorý chuťou veľmi neoslní, je pre mňa však natoľko typický pre Island, že keď odtiaľto odídem, jeho chuť sa mi bude s Islandom navždy spájať. A pritom je to obyčajný rybí olej, ktorý ani Pipi Dlhá Pančucha nemala rada: "Nemá ani mamičku, ani ocka a vlastne sa jej to páči, pretože ju nikto neposiela do postele práve vtedy, keď sa najlepšie hrá, a nikto ju nenúti jesť rybí tuk, keď má chuť na sladkosti." Naši rodičia pri spomínaní na detstvo pravdepodobne pocítia jeho chuť v ústach, ak ich rodičia každé ráno naháňali s lyžičkou smradľavého slizu po kuchyni.

Prvýkrát som ho tu ochutnala na jednom peknom mieste, kam radi chodievame na víkend, je tam jeden dom a v ňom bradatý dedo, ako vystrihnutý z knihy Starec a more. Dedo prenajíma izby turistom, má ich rád, rád sa s nimi v rámci možností svojej angličtiny rozpráva a k častým hosťom sa správa ako k rodine. Aj my sme s ním už pojedli pár spoločných obedov a večerí a takto pred rokom na Silvestra, keď si odlieval z peknej fľašky na lyžicu pred večerou, ponúkol aj mňa. Zo slušnosti, ale hlavne zo zvedavosti, som si dala. Prekvapilo ma, že tá chuť nebola taká nepríjemná, ako som čakala, ale aj tak som si povedala, že toto nie.
Naša domáca zbierka zdravia.
No a teraz, po niečo vyše roku, máme v chladničke slušnú zbierku sklenených fľaštičiek so zlatožltým obsahom a niektorí viac, iní menej poctivo si z nej dávame svoje lyžičky zdravia. A nie je to vôbec odporné, chuť je rybacia iba veľmi jemne. Olemu som kúpila detský, lebo som si myslela, že bude mať nejakú lákavú príchuť, ale je čisto rybacinový, takže čaká na mňa, kým spotrebujem svoj citrónový. Mimochodom, príchute, okrem citrónovej je aj citrónovo-mätový, ale mne osobne príchuť k ničomu nepomáha, keďže mne neprekáža chuť, ale skôr tá olejová konzistencia. Tej sa však nedá zabrániť nijako. Aj v kapsuliach, ktoré som kúpila Olemu, je olej. Chutí síce ako ovocná žuvačka, ale po zahryznutí sa do úst vyleje olejovitá tekutina. Našťastie, táto forma mu chutí a ja som si už tiež zvykla, cítim sa tak udomácnene, keď si dám svoju dávku. Ktorú ale väčšinou hneď zapijem vodou alebo čajom :-)

 --Čo to je
Lýsi (s malým "l") je v islandčine názov oleja z rybacej pečene, najčastejšie tresčej, niekedy zo žraločej. Kedysi bol deťom podávaný viac-menej nútene, ale akonáhle sa objavil vo forme kapsúl, stal sa z neho základný prostriedok pre udržanie dobrého zdravia detí, športovcov aj seniorov.
Firma s týmto názvom bola založená už v roku 1938. Ľudia z marketingu si svoju prácu asi robia dobre, keďže podľa správy z roku 2014 Islanďania užívajú viac rybieho oleja, ako je potrebné. Odporúčaná denná dávka je 500 - 800 mg omega-3 mastných kyselín, no dve čajové lyžičky odporúčané na obale tekutého Lýsi pre dospelého obsahujú vyše 2000 mg. Kapsuly majú menší obsah omega-3, v dennej dávke 3 kapsúl je 350 mg. Nerozumiem tomuto nepomeru... Možno sa automaticky ráta s tým, že nikto dobrovoľne neužije dve plné lyžičky :-) Podľa niektorých zdrojov môže nadmerná dávka omega-3 spôsobiť srdcovú arytmiu. Nuž, aj tu platí otrepané, ale múdre: všetko s mierou. V tunajšom námorníckom múzeu je rybiemu tuku venovaná celá vitrína, kde sú vystavené rôzne produkty: okrem oleja na užívanie v tekutej forme je rybí tuk aj súčasťou rôznych doplnkov výživy, pre ženy, športovcov, seniorov a aj kozmetiky.

--Trochu mudrovania na záver
Látky obsiahnuté v rybom tuku sa podľa rôznych výskumov ukazujú ako prospešné pre správne fungovanie mozgu, srdca, imunity, pomáhajú udržať zdravé kosti, zuby, zrak a cievy. Môžu vraj aj zmierniť osteoporózu, podporovať športový výkon a budovanie svalov, či pomôcť udržať pamäť v dobrej kondícii. Aj vlasy a pleť sú vďaka nim krajšie a zdravšie. Tou zázračnou zložkou sú polonenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú životne dôležité, ale telo si ich nevie samo vyprodukovať. Podmienkou ale je správne užívanie - teda v odporučenom množstve a ideálne v tekutej forme, keďže tabletky sa ukázali ako nie príliš efektívne, olej sa v nich časom pokazil a stratil účinky. Okrem omega-3 je rybí olej bohatý na vitamíny A, D a E. Pre severanov teda ide o dôležitý produkt aj na doplnenie Déčka, ktorého majú kvôli nedostatku slnka málo.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára