Máme školáka - prvé dni

Náš prváčik prednedávnom oslávil 100 dní v škole. Áno, naozaj to v škole oslavovali, učiteľky im pripravili pohostenie, pozerali film a jašili sa :-)) Majú to tu zaujímavé, niektoré veci sú zvláštne, iné sú zasa inšpiratívne a vedela by som si ich predstaviť aj na Slovensku. O tom, ako tu funguje školský systém, si po takom krátkom čase nedovolím fundovane informovať, takže toto bude iba taká zmeska subjektívnych informácií, názorov či zaujímavostí a hlavne zo života :-)


Školský rok sa oficiálne v našej škole začal v pondelok 26.8.2019, ale už piatok predtým sme boli vtiahnutí do školského života - konal sa pohovor s učiteľmi. To sa týkalo iba prvákov, ostatné ročníky mali v ten deň akési slávnostné otvorenie v školskej hale. Pár dní predtým sme dostali e-mailom list pre Olivera, kde ho pekne pozvali na stretnutie, na ďalší deň nám zavolali, aby sme im potvrdili navrhnutý čas a oznámili nám, že bude prítomný aj tlmočník. V piatok poobede sme teda umyli a učesali Oleho a vyrazili do školy.
Veľkou výhodou je, že naša škola má prvé dva ročníky v budove škôlky, kam Ole chodil od januára minulého roku, takže nemenil prostredie, išli sme ako do škôlky, len o jedny dvere vľavo.
Tam sme sa zoznámili s učiteľkami - pre prvákov sú tri - Guðmunda, Jóhanna a Lára (a prvá trieda má preto názov 1. GJL), samozrejme som hneď zabudla, ktorá je ktorá a až asi po troch týždňoch som sa naučila, ktorá patrí k Oleho "mesiačikovej" triede. Ďalšie dve triedy sú slniečková a hviezdičková, dokopy je ich 42 žiakov a na väčšinu hodín sa miešajú triedy medzi sebou. V priebehu roka sa deti pomiešajú aj v triedach, každý vystrieda všetky tri. To všetko sme sa dozvedeli potom, ako položili pár otázok Olemu. Pýtali sa ho, ako sa volá, koľko má rokov, kedy má narodeniny, niečo rozumel, niečo nie, vtedy pomohla tlmočníčka, rovnaká, aká nám prišla tlmočiť aj Oleho hodnotenie v škôlke, bolo to niečo ako rodičko, ale individuálne. Potom si Oleho odviedla staršia pani "družinárka" a nám pekne bod po bode vysvetlili základné pravidlá, odpovedali na otázky a odovzdali rozvrh.  Trvalo to celé asi 20 minút, potom nás odviedli za Olem, ktorému medzitým pani "družinárka" všetko poukazovala a tak nám Ole, celkom natešený zo všetkého, ukázal, kde má vešiačik so svojím menom, triedu a v nej vlastnú zásuvku s ceruzkami, farbičkami a gumou, všetko označené jeho menom. 

Každá trieda má svoju "predsieň", kde si deti navešajú všetko oblečenie. Sem prichádzajú už bosí, topánky sa odkladajú hneď pri vstupe do školy. Zaujímavý je biely pás na zárubni dverí - to majú na všetkých dverách v našej škološkôlke, chráni to prsty detí, ktoré si ich rady strkajú, kam nemajú :-)

V pondelok teda síce v daždi, ale veľmi radostne odkráčal do školy a my sme sa postupne učili, ako to tu funguje. Tu sú základné pravidlá v našej škole, ale myslím, že veľmi podobné je to aj v ostatných.


--Školské pravidlá

  1. Celá škola je "bezoriešková". Stačí, že jedno dieťa má alergiu na orechy a potom platí pre celú školu zákaz orechov. A možno je to celoplošný zákaz na Islande, to si nie som istá. Rodičia teda zodpovedajú za to, že dieťa nedonesie do školy nič, čo obsahuje orechy.
  2. Na pitie si deti môžu nosiť iba čistú vodu. To je super pravidlo, keby to tak fungovalo aj na Slovensku, možno by sme mali menej detí s pokazenými zubami.
  3. V šatni musí mať krpec vždy pripravené nepremokavé oblečenie (vrch, nohavice a gumáky) a tašku s náhradným oblečením (keby sa oblialo, premoklo a podobne).
  4. Na desiatu/olovrant môže mať dieťa zbalené iba zdravé veci, teda žiadne sladkosti. My dávame väčšinou nakrájané jablko alebo hrušku, či ovocný jogurt "v kapsičke", viac toho aj tak nestihne doobeda zjesť.
  5. Decká tam chodia bosé, nepoužívajú prezuvky ako u nás, nie je to zvykom, ja som Olemu priniesla papučky, ktoré si sám vybral, prvý deň ich aj mal, potom už veľmi nie (mami, nemám čas si ich obuť!), to vidím podľa stavu ponožiek, lebo z topánok sa síce prezúvajú hneď pri vstupných dverách, ale okolie stojanov s topánkami je špinavé, hlavne keď prší a aj po obedovaní ostane kadečo nalepené na dlážke.
  6. Všetky školské pomôcky deti dostanú v škole, platí to mesto, nič mu netreba dokupovať, iba veci na doma (ceruzku, gumu, farbičky). Farby, lepidlá, nožnice a podobné veci majú spoločné a sú uložené v triede, nič sa z domu nenosí. Mesto v liste rodičom apeluje na princíp udržateľnosti a vyzýva, aby sa veci používali dovtedy, kým sú v dobrom stave a nepýtali si každý rok napríklad nový obal na zošity.
  7. Cvičenie (u nás telocvik) majú v školskej telocvični, ktorá je vzdialená asi 10 minút pešo od škôlky a stačí im tričko a kraťasy alebo tepláky, prvé dva roky cvičia naboso, až potom v teniskách.
  8. Neprítomnosť sa oznamuje telefonicky alebo online cez systém, ktorý popíšem niekedy nabudúce a žiadne potvrdenie od lekára netreba nosiť.
  9. Cez prestávku, po obede a popoludní sa chodí von, v každom počasí, len vtedy ostávajú dnu, keď je taký vietor, že sú zverejnené meteo výstrahy. Výnimku majú deti, keď sú po chorobe, vtedy to treba dopredu oznámiť učiteľom.

--Ako vyzerá školský deň a rozvrh
Začína sa ráno o 8:10, škola je otvorená od 7:50 a kým sa začne vyučovanie, deti sa hrajú alebo si kreslia v miestnosti, ktorá je spoločná pre všetky tri triedy a v čase obeda je z nej jedáleň pre 1. ročník. Každý deň majú: dve štyridsaťminútové hodiny, potom 10 minút pauza na ovocie (dá sa zaplatiť v škole alebo zabaliť z domu) a na 20 minút sa ide von, potom ďalšie dve hodiny, od 11.20 obed a od 12.00 posledné dve hodiny, do 13.20.
Od 13.20 do 17.00 je Frístundasel (prekladám si to ako "voľný čas"), je to ako náš školský klub, pre nás staršie ročníky družina. Deti tam môžu byť do času, ktorý vopred určili rodičia, čiže niekto je tam do druhej, niekto do 15.30, platí sa za hodinu (329 korún, čo je asi 2,40 €) a osobitne sa dopláca za olovrant (170 korún).
Rozvrh hodín aj so všetkými potrebnými kontaktami a menami učiteľov.


--Predmety
Vyzerá to byť na prvý pohľad veľa, 6 hodín denne, ale za všetko hovorí Oleho odpoveď na otázku po dvoch týždňoch - Ole, ako je v škole? A Ole na to: - Super. Ako v škôlke, ale viac sa hráme. :-) Z tých šiestich hodín je napr. v pondelok a v piatok hodina cvičenia, tu sa to volá íþróttir, čo znamená športy. Tomu predchádza hodina, ktorej názov sa dá preložiť ako Zručnosti a to ich učia, ako si zbaliť svoje veci, presunúť sa do telocvične vo "veľkej škole" (teda tam, kam sa chodí od 3. ročníka), prezliecť sa, uložiť si veci a tak. V utorok a štvrtok majú po dve hodiny predmet Umenie a dielne, kde majú šesťtýždňové bloky venované výtvarným a praktickým zručnostiam. Začali blokom Informácie a technika, tam sa, podľa Oleho, hrali na tabletoch. Pokračovali blokom Jedlo a varenie, čo je vraj najobľúbenejšia časť. V stredu majú plávanie, a to je znova na dve hodiny aj s cestou, sprchovaním a prezliekaním. A posledná hodina každý deň je rovnaká, volá sa Vinnustund (neviem to preložiť, niečo ako Pracovanie) a to mi je záhadou, čo tam robia, lebo keď som raz po Oleho prišla skôr, vyfarbovali si obrázky, je to niečo ako práca s rôznymi pracovnými listami a jednoduchými úlohami, každý pracuje samostatne a medzi nimi chodí učiteľka alebo asistent a pomáhajú, ak treba. Čiže majú každý deň 3 hodiny, keď sa akože učia, volá sa to Hringekja (kolotoč) a na striedačku je to islandčina - čítanie, písanie a matematika. Ale aj na matematike si kreslia alebo vypĺňajú nejaké úlohy. Jediné, čo reálne vidím, že robia, je čítanie, lebo to má aj na doma. Po mesiaci k nemu pribudlo písanie. O tom, ako sa učíme a ako vyzerajú domáce úlohy, bude iný príspevok.

--Jedlo
Doobeda majú decká iba ovocie, prípadne jogurt, ak im rodičia zbalia. Na obed je jedno jedlo a rôzne druhy zeleniny. Polievky v našom zmysle tu nie sú, občas majú na obed polievku, ale je hustá, mäsová, s chlebom, niečo ako guláš, čiže je to samostatné jedlo. Niekoľkokrát do týždňa majú rybu, inak mäso, cestoviny, občas ryžová kaša nasladko, so škoricou. Olemu tu celkom chutí, hlavne ryby a "ikeácke guličky":-). Jedálny lístok vidíme vždy mesiac dopredu a vyzerá takto nejako:
  • pečený losos s varenými zemiakmi, špargľa, karfiol
  • vyprážané rybacie fašírky, ryža, mrkvové rezančeky, karí omáčka
  • tortilla s hovädzím mäsom, salsa, syrová omáčka, šalát
  • cestoviny so šunkou a špenátom
  • jahňací guláš, ryža, karfiol, brokolica
  • kuracie tikka masala s jačmeňom (asi krúpky), chlieb naan a šalát
  • pečená treska, zemiaky, cibuľová omáčka, varená zelenina
  • dva druhy skyru (niečo ako jogurt, viac info tu), ovocie, chlieb so syrom
  • pečený pstruh so zemiakmi a mrkvou
  • hovädzie lasagne, chlieb, šalát
  • mäsové guľôčky s hnedou omáčkou, zemiaky

Okolo pol tretej majú deti olovrant, opäť si buď vybalia, čo si doniesli z domu alebo majú zaplatené - to má aj Ole, lebo na olovrant väčšinou majú jeho obľúbený toustový chlieb s maslom a k tomu na striedačku: šunka, syr, džem, tuniaková nátierka z tuby a mlieko. To tu pijú často aj k obedu.

--Ďalšie zaujímavosti
Posledný piatok v mesiaci majú "hračkový deň", keď si decká môžu do školy priniesť hračku, ktorá musí spĺňať tri podmienky: nesmie to byť nič zbraňoidné, ani na elektrický pohon a musí sa to zmestiť do školskej tašky. Naposledy bolo vtipné sledovať tatina, ktorý svojej dcérke vyťahoval z batoha toho veľkého ikeáckeho hada (171 cm!), dnu bol natlačený iba do polovice, zvyšok krpaňa ťahala po zemi :-)

Raz za čas vyhlásia deň "nammi", vtedy si môžu deti do školy na desiatu priniesť niečo sladké typu muffin, cookies, koláčik, ale nie cukríky, lízatká a sýtené nápoje. Samozrejme platí, že nič s orechmi.

Približne raz za 6 týždňov je Starfsdagur, doslova Zamestnanecký deň, kedy si vraj učitelia pripravujú veci na ďalšie dni, upratujú si v triedach, majú poradu a tak podobne, ale neviem, čo je na tom pravdy, lebo v januárovom jedálnom lístku dali k tomu dňu obrázok, podľa ktorého to vyzerá skôr na taký juchuchú deň :-) Takže podľa mňa oslavujú deň bez detí.

--Komunikácia so školou
Každý piatok dostávame zo školy "piatkovú poštu", čo je e-mail, v ktorom učiteľky píšu, aký mali deti zábavný týždeň, ak boli na nejakom zaujímavom mieste, pripoja dve-tri fotky a pripomenú dôležité dátumy na najbližšie dni (že bude karneval, že bude rodičko, deň hračiek a pod.), prípadne upozornenia typu: nezabudnite v piatok zobrať všetky veci zo školy, upozornite deti, aby si nezabúdali veci v telocvični, prípadne že im pribudla nová domáca úloha.
Okrem toho prídu týždenne dva-tri rôzne e-maily s informáciami typu, že sú v škole vši, že bude silný vietor a deti nemajú ísť samy do/zo školy, že si majú priniesť škatule od mlieka a kartóny, lebo budú vyrábať mesto, že pôjdu do múzea, do knižnice a podobne.
A ešte má trieda svoju skupinu na facebooku a tam okrem oznamov, ktoré prídu aj e-mailom (aj niekoľkokrát, rodičia to čítajú asi ako zamestnanci maily z personálneho :-)) píšu rodičia príspevky typu: Kto omylom zobral domov Aurorinu červenú čapicu s bielymi bodkami? Alebo: Môj malý Hrafnkell prišiel domov v cudzích čižmách. Kto má dieťa doma v tých jeho? Či: Steinþór, Þórdís Jóna, Sjöfn Þorbjörg a Franciszek pozývajú na narodeninovú oslavu. Narodeninám venujem samostatný článok :-) Bez facebooku sa tu človek veľmi nepohne - vlastnú skupinu má trieda aj futbalový krúžok a všade sa riešia veci, ktoré nie vždy chodia aj e-mailom. A ešte je osobitná appka pre školu a ďalšia pre futbalový krúžok.
<<<
Pokračovanie bude o tom, čo všetko sa Ole v prvej triede učí a ako vyzeralo polročné hodnotenie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára